Ukoliko ste početnik, rekreativac, imate želju da istrčite svoj prvi polumaraton, vrlo je vjerovatno da ćete se priključiti jednoj od škola trčanja, koje vrše obuku i pripreme.

Ali i ne morate, nije obavezno, možete to i sami. Neke ljude pokreće masa, dok drugi uživaju u ‘’samoći’’, I bolje funkcionišu sami na stazi. Nije bitno kako, samo je bitno da se pokrenete I da započnete proces pripreme.

Dovoljno je da se držite adekvatnog i plana primjerenog vama, vašim mogućnostima, a zatim i ciljevima. Uobičajena dužina trajanja škola priprema je najčešće 12 nedelja, ali se preporuča duži plan i program, jer  duži vremenski rok će vam pomoći da se bolje, efikasnije prilagodite uslovima, i pripremite za željenu trku. A i u slučaju zdravstvenih problema, povreda, propuštanja treninga, blagog nezadovanja, svaka dodatna nedelja će pomoći u nadoknadi zamisljenog plana i programa.

Koji je plan za mene?

Planovi se veoma razlikuju, ne samo po dužini trajanja, već i po sadržaju ( broju treninga u toku nedelje, vrsti treninga, nedeljnoj dužini), i svaki od njih je priča za sebe, a vi treba da pronađete onu pravu za vas.

Kako to uraditi na pravi način? Najprije proučite svaki pojedinačno I detaljno, prije nego što se odlučite za jedan. On mora biti u skladu sa vašim porodičnim I poslovnim obavezama, jer ukoliko se odlučite za jedan, poželjno je da ga se pridržavate, a ne da svaki drugi dan odgađate iz raloga lične prirode.

Ukoliko plan podrazumijeva svakodnevno trčanje, a vi sami znate da to ne možete postići, odmah u startu znate da to nije plan prilagođen vama. Ili ako je u prvoj nedelji priprema predviđena dužina od 8km, a vaša trenutna najduža iznosi 4km, onda batalite taj I fokusirajte se na novi plan, primjereniji vama.

Najčešće su planovi podijeljeni na tri nivoa, za početnike, srednji nivo, I napredni. Čak I ako ste iskusni, uvjerite se da plan koji odaberete, odgovara vašem trenutnom nivou fizičke spremnosti.

Budite realni prema sebi, jer vi sami najbolje znate u kakvoj ste formi, kolike su vase mogućnosti pa u skladu sa njima, I realnim stanjem donesite pravu odluku. Nema veze ako pogriješite. Nemojte da vas to obeshrabri, demorališe, pa da odustanete. Samo nastavite koliko možete I odmah nakon toga izaberite drugi plan I pridržavajte se njega.

© www.trcizdravo.com